Sery dojrzewające

 

Twarde sery podpuszczkowe dojrzewające potocznie nazywane "serami żółtymi". Są doskonałym źródłem białka, wapnia, witamin, soli mineralnych. Produkowane są na bazie mleka krowiego najwyższej jakości bez dodatku tłuszczów roślinnych. Dojrzewają w kontrolowanych warunkach w przeznaczonych do tego specjalnych dojrzewalniach, przez okres 3 - 10 tygodni. Mają szerokie kulinarne zastosowanie, np. doskonałe do przekąsek, zapiekania, sałatek, dobre jako dodatek do kanapek. Są odpowiednim uzupełnieniem codziennych posiłków. Mają delikatny i łagodny smak oraz cenioną jakość.

Najcenniejszym miejscem łaskiej mleczarni są dojrzewalnie sera. Panująca w nich wilgotność i temperatura tworzą unikalne warunki do dojrzewania produkowanych przez nas serów. W czasie dojrzewania sery leżakują na drewnianych deskach i są regularnie pielęgnowane przez serowara. W tym właśnie tkwi sekret smaku serów z Łasku.